Uitleg over De STAP

De STAP

Omdat iedere STAP er 1 is
De STAP is een kleinschalig dagbehandelingscentrum in West-Brabant gericht op kinderen van 4-18 jaar die vastlopen in hun ontwikkeling op, onder andere, school.
Wij bieden behandeling, op maat, op gebieden van schooluitval en kind-eigen problematiek. Ook als er nog veel onduidelijk is kunnen wij door middel van onderzoek en / of observatie samen tot een STAPpenplan komen en behandeling bieden.

Wij zien tijdelijke behandeling bij De STAP als een kans om de leerling weer een STAP vooruit te helpen door even los te komen van de relatie met school, en de omgeving die mogelijk van negatieve invloed is op het kind.
Naast een gekaderd aanbod van het bezoeken van ons dagbehandelingscentrum, zijn er ook mogelijkheden tot naschoolse opvang, want wij zijn van mening dat situaties na schooltijd niet direct veranderd zijn.
De leerling krijgt in een afgebakende periode van een aantal maanden een aanbod waarin gewerkt wordt aan schoolse vaardigheden en ontwikkeling van sociaal-emotionele vaardigheden.

Wat zijn de kwaliteiten van de leerling? Wat is de passie van de leerling? Hoe kunnen we problemen omzetten in passie? Wij kijken vanuit de leerlingen naar wat zij nodig hebben om weer een positieve schoolgang door te kunnen maken.
Naast dat er door middel van observatie, onderzoek en / of gesprekken met een orthopedagoog in kaart wordt gebracht wat er aan de hand is, kijken wij ook STAPpen verder.

Wij maken met betrokkenen een STAPpenplan en zullen STAP voor STAP werken aan verbetering.
In het STAPpenplan worden doelen gesteld vanuit hetgeen wat niet goed gaat, maar ook willen wij met de leerling zijn / haar passie ontdekken. Bijvoorbeeld dat een leerling met een echte sportcoach aan de slag gaat om een agressie-regulatieprobleem aan te pakken of een leerling leert om emoties te uiten door een kunstwerk te schilderen onder begeleiding van een echte kunstenares.

Het doel is om de leerling binnen het (oorspronkelijke) onderwijs terug onder te brengen, maar vooral dat er STAPpen zijn gemaakt in de algehele ontwikkeling, waardoor er op zoveel mogelijk leefgebieden vooruitgang is geboekt als het traject is afgerond.
Omdat school belangrijk is, maar een goede schoolgang niet enkel van aanwezigheid en cijfers afhangt, bieden wij behandeling aan alle relevante STAPpen in het leven van de leerling.

De STAP is een hulpmiddel om scholen de kans te geven om het onderwijs aan deze leerlingen weer voort te kunnen zetten en de leerling, en belanghebbenden, te laten ervaren dat er een juiste STAP vooruit is gemaakt in de gehele ontwikkeling.
Image
Image